Bron: Visit Langweer, editie april 2023.
Een mooie, stoere armband waarmee je ook nog eens bijdraagt aan een schone zee. Nanning Nieuwenhuis uit Langweer was na een eerste kennismaking met het project ‘Ocean Trash’ direct enthousiast. Zeilmakerij Nieuwenhuis is een officieel verkooppunt van deze armbandjes, gemaakt van touw uit de zee. “Op deze manier dragen ook wij iets bij om de wereld weer een beetje mooier te maken.”
Het was juli 2022 dat Naning tijdens de Taal Ships Races in Harlingen in contact kwam met Marieke Meijs. “Ze is kunstenaar en maakt van gejut touw armbanden. Door de aankoop van een armband help je mee aan de strijd voor een schonere zee”, legt Nanning uit. Hij kocht een armbandje, maar daar bleef het niet bij. “Mijn vrouw en ik vonden het zo’n mooi initiatief dat we Marieke de dag erna direct een mailtje hebben gestuurd. Sinds augustus 2022 zijn de armbandjes van ‘Ocean Trash’ bij ons te koop in de zeilmakerij.”
Schade
Nanning is zelf graag op Terschelling. Tijdens de strandwandelingen ziet hij elke keer weer hoeveel troep er wel niet aanspoelt. “Mede omdat ik een echt watersporthart heb en veel op het waterben, doet je dat wat. De natuur, de vogels, de zeehonden … het afval in de zee brengt ontzettend veel schade toe.”
‘Ocean Trash’ haalt niet alleen afval uit de zee. Door er iets nieuws van te maken, wil de organisatie ook bewustzijn creĆ«ren over de vervuiling van de zee. “Door zo’n armbandje te dragen, zet je ook anderen weer aan het denken. Uiteindelijk kun je samen het verschil maken.” Een deel van de opbrengst gaat naar ‘The Ocean Cleanup’.
Is Nanning op Terschelling, dan gaat hij samen met zijn vrouw Chantal ook altijd een paar middagen op pad om touw te zoeken. “Weer eens wat anders dan schelpen”, zegt hij lachend. Tijdens het jutten wordt uiteraard ook andere troep meegenomen.Het gevonden touw gaat naar Marieke, die zelf ook geregeld op het strand te vinden is om troep op te ruimen. Het touw wordt door haar schoongemaakt en vervolgend maakt ze er armbandjes van. “Handgemaakt, dus allemaal uniek. We krijgen er ontzettend veel positieve reacties op.”
Pop-up
Gezien het succes, wil Nanning de armbandjes in de zomer ook via andere locaties in het dorp gaan verkopen. “Als pop-up-verkooppunt. Daarnaast gaan we met een stand op de Amsterdamse Dag staan.” Van maandag tot en met vrijdag kunnen belangstellenden dus ook terecht in de zeilmakerij. “Bij ons kun je overigens ook oude zeilen inleveren. Van de stukken die nog bruikbaar zijn, worden onder andere tassen en kussens gemaakt. Zelf proberen we in de zeilmakerij ook zo min mogelijk afval te produceren keizen we bewust voor zeildoeken die milieuvriendelijker en duurzamer zijn.”